måndag 25 februari 2013

Vasaloppet 2013

Vasaloppet är över och klassikern bärgad.

Helgen startade med uppstigning 07.00 lördag. Martin kom 08 och plocka upp mig o vidare upphämtning av de andra. Med alla 6 på plats så rulla minibussen vidare mot Sälen. Vi stannade på Scandic vid Falun (hoppbacken) för lunchbuffé. Kanon käk, stekt potatis, fläskkotlett med pepparsås. Uppladdningen kunde inte börja bättre. Mätta och belåtna åkte vi vidare mot Sälen. Vi kom fram till Martins stuga vid högfjälsshotellet klockan 16! Efter 2h kö vid Mora pga TjejVasan. Uthämtning av startnummer och inlämning av skidor för vallning. Alla tog den bästa ("dyraste") vallan (1200kr!). Vetinte om det riktigt var värt det men jag hade bättre glid i 4-5 mil cirkus.

Vi var alla spända och mycket taggade för morgondagen. För mig är det andra gången jag åker Vasan så jag visste redan banan. Det var skönt att veta. För alla de andra var det först gången.
Martin skulle under 6h. Mitt mål under 7h, men med vetskap om lite träning(endast 15mil) så skulle det bli svårt! De andra skulle runt men på så god tid som möjligt förstås.

Efter ala Pasta Svedborg så gick vi till sängs för tidig uppgång på söndag.

Söndag 04:30 uppstigning efter en natt som jag knappt kunde sova. Säkert av nervositet och av vi la oss tidigare än jag normalt brukar göra. Är nattuggla!

Blev lagom stressigt ändå. Kom till starten 06:40 och då var det redan tok tjockt med otåliga skidlöpare.  
Jag och Thompa kom ifrån de andra i vimmlet av alla åkare. Sen gjorde jag precis som första året. Trängde mig förbi nästan hela startledet. Vilket är ett måste tycker jag om man satsar på en bra tid. För det blir en flaskhals oavsett i första backen. Startade i startled2 med Thompa bakom mig.

Så var vi äntligen iväg. 07.02 var vi förbi startlinjen. -1 grad och strålande sol. Lite för varmt i mitt tycke men helt klart skönt väder.

Första 5km var det den jobbigaste backen. Dock gick det i lus fart pga av alla åkare. Låg på 30 min efter 5km och där började det spricka upp i fältet och man kunde börja avancera och höja tempot. Det gick smidigt och fram till första kontrollen (Smågan, 11km) låg jag på 47 min. Strax efter släppte Thompson min rygg. Kände mig riktigt stark och lätt så öste på i vänster spåret, förbi skidlöpare efter skidlöpare. Drog en klassiska stavvurpa mellan benen och blev liggandes för 3 spår i 2min kändes det som. Sry alla som fick vänta :)

På benen igen så öste jag på. Jag hade en taktik som jag höll mig till. Ligg i rygg på nån som är snäppet vassare. Dra så lite som möjligt själv! Med den här taktiken sparade jag oerhört mycket energi med tanke på hur fort det också gick. Det är så oerhört mycket lättare att ligga bakom. Ligg så nära som möjligt också, ett tips för er som inte åkt. Km efter km gick.

Det kändes mycket bra enda fram till 5 mil då började man känna lite sliten het i kroppen. Fick lite kramp ryckningar i vänster triceps. Nu märkte jag att tiden låg långt under 7h om jag fortsatte i samma rasande tempo. Shit om jag fortsätter så här så kan jag ju komma under 6h! Och jag kände mig bara lite sliten. Däremot så började jag tappa tempo och styrka i varje staktag nu. Jag hade svårare och svårare att ta rygg på folk och jag började köra mer och mer solo körning. Dumt! Nu började även glidet bli dåligt och fick verkligen bakhalt när det var 3mil kvar.

Här var det nog tuffaste biten på loppet. Mellan 6 och 7 mil. Bakhalt + sliten + jobbiga backar. Hur skulle detta gå. Dessutom så kom Martin förbi i högsta fart när det va 33km kvar. Jag höll honom i ca 1km innan jag var tvungen att släppa honom. Jag låg alltså före Martin i 67 km! Bra tid på g alltså. Men den här sträckan förlorade jag mest tid.

Äntligen kom jag till Hökberg (19km kvar). Här var nödvändigt stopp med påfyllning av energi och vallade om skidorna! Det var mycket bra. Tog inte mer än 3 min att valla om. Nu låg solen verkligen på   och det var plus grader ute. Spåren blev sega och sladdriga. Men nu hade jag iaf fäste i uppförsbackarna med nya vallan.

Med 15km kvar och koll på tiden med klockan såg jag att jag låg verkligen på gränsen till under 6h. Jag kände mig stark efter stoppet och tänkte. Fan nu är det bara att ösa sista 15 så kommer jag in under 6h! Det är ju inte långt kvar. Tog i allt vad jag orkade. Åkte förbi sista kontrollen (eldris) tog en snabb blåbär dock och fortsatte jakten på under 6h. Hade 40 min på mig på sista milen för att klara det. Vi va 6 killar som höll ihop sista 6km för att försöka klara under 6h. Med 1km kvar hade jag 4 min på mig. Låg verkligen på gränsen då jag hade snittat 4min på varje km. Tittade inte på klockan mer för jag öste allt va jag kunde. Kom in 2a av gruppen som körde sista 6km. Toktrött slängde jag mig ner efter mållinjen. Pustade lite och kollade klockan. 6h och 10 sekunder. 10 sekunder ifrån under 6h! Fan också. Va lite besviken över att jag var så nära. Men sen kom glädjen över att jag äntligen var klar med loppet. Så skönt! Och vilken tid jag fick! Helt sjukt bra.

Efter loppet var kroppen verkligen helt uttömd på energi. Mådde dåligt. Men jag var riktigt nöjd.
Dessutom kom jag på plats 261 av 8800 åkare! Inte illa pinkat av en Stockholmare som tränat ca 15mil den här vintern.

Följande fick: Martin 5:36 (Plats 59:a av alla! Sjukt bra jobbat Martin!), Jag 6h, Mattias 6:05, JO 6:06, JP 6:14 och Joachim 6:47. Alla under 7h. Bra jobbat!

Vi tog taxi från målet i Mora tillbaka till Sälen. Där firade vi med tacos. Såg PSG vs Marseille. Alla somnade efter en halvlek vilket inte var helt oväntat :)

Nu bärgade jag också en Svensk Klassiker!
Den totala tiden blev 19h och 12 min!  

Även JP och JO tog den. Grattis Boys. Starkt jobbat.

Får se om det blir en ny klassiker. Däremot Lidingöloppet och Vasan kommer jag att göra om!

Tack för det här året.

Mot nya äventyr!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar